top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFrieda van Dijen

Waar komt mijn pijn vandaan? Uitleg over TMS / Tension Myoneural Syndrome

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

Wat is TMS?


Tension Myoneural Syndrome (TMS), ook bekend als Tension Myositis Syndrome, is een aandoening die oorspronkelijk werd beschreven door John E.Sarno, MD, de in 2017 overleden professor Klinische Revalidatiegeneeskunde aan de New York University School of Medicine, en behandelend arts aan de Howard A. Rusk Institute of Rehabilitation Medicine aan het New York University Medical Center. 

TMS is een aandoening die echte lichamelijke symptomen veroorzaakt, zoals chronische pijn die niet het gevolg zijn van pathologische of structurele afwijkingen en die niet kunnen worden verklaard door diagnostische tests. 

Bij TMS worden pijnsymptomen veroorzaakt door milde zuurstoftekort via het autonome zenuwstelsel, als gevolg van onderdrukte emoties en psychosociale stress.

Dit wil niet zeggen dat de pijn "helemaal in je hoofd" zit of dat het niet echt is!!

Veel mensen in de westerse wereld hebben al jaren last van slopende chronische pijn en andere chronische klachten zoals rugpijn, ischias, rsi, fibromyalgi, chronisch vermoeidheid syndroom, migraine, prikkelbare darm, depressie en een breed scala aan aandere symptomen. Ze bezochten doktoren en kregen dezelfde dingen te horen die je waarschijnlijk ook hebt gehoord: "je hebt een degeneratieve schijfaandoening, een hernia, je typt te veel, het is te wijten aan overbelasting of dat je gewoon ouder wordt.


Dit wil niet zeggen dat de pijn "helemaal in je hoofd" zit of dat het niet echt is!


Hoe TMS zich ontwikkelt


De kern van de ontwikkeling van TMS is ons verlangen om goede mensen te zijn, geliefd bij degenen om wie we geven. Dit verlangen brengt ons ertoe om naar perfectie te streven en de behoeften van anderen boven die van ons te stellen. Onze opvattingen over wat een goed en perfect persoon zal doen, hebben een directe invloed op ons gedrag. 

Maar soms, naarmate er meer en meer externe stress wordt toegevoegd en ons verlangen naar perfectie toeneemt, ontwikkelen we een zeer diepgewortelde boosheid tegen deze taken. 

Als onze pasgeboren baby ons voor de vierde nacht op rij om 3 uur 's nachts wakker maakt, is een deel van ons woedend op het kind, omdat het ons weer wakker heeft gemaakt. Dit zijn allemaal normale gevoelens en emoties om te hebben. Wanneer een persoon echter een emotie heeft die indruist tegen zijn overtuiging van wat een goed en perfect persoon zou doen, is de enige beschikbare optie om die emotie te onderdrukken. Als we toegeven dat we boos zijn op ons gezin, onze baas of op het maken van huiswerk, zijn we bang dat we als een slecht persoon worden beschouwd en afgewezen zullen worden door degenen van wie we houden of die we willen respecteren. Als we niet volmaakt zijn, zullen we het niet waard zijn bemind te worden. Dus in plaats van toe te geven dat we boos zijn op onze partner omdat hij nooit opruimt of de afwas doet, onderdrukken we het diep in ons onderbewustzijn.


Een andere onderdrukte emotie kan schuld zijn. Sommigen van ons moeten zorgen voor een geliefde die ziek is of ouder wordt. Verzorger zijn is geen gemakkelijke taak. Als we niet in staat zijn om de nodige zorg te bieden, of de zorg die de persoon niet alleen verlangt, maar ook van ons vraagt, kunnen we ons schuldig voelen. Als we dat gevoel onderdrukken, vooral als we het type persoon zijn dat heel graag wil behagen, kan het TMS-pijn veroorzaken.

Terwijl we deze emoties blijven onderdrukken, creëren we een immense hoeveelheid emotionele spanning die alleen maar toeneemt naarmate er meer en meer stress aan ons leven wordt toegevoegd. Om te voorkomen dat u beseft dat u deze krachtige emoties van woede of schuldgevoelens heeft, veroorzaakt uw onderbewustzijn lichamelijke symptomen, zoals rugpijn, nekpijn, angst en paniek, depressie, huidproblemen. Deze symptomen dienen als een manier om je af te leiden van de ongewenste emoties door je te laten focussen op je rug die pijn doet in plaats van op je woede of schuldgevoel. We ontwikkelen TMS omdat we deze emoties niet kunnen accepteren en/of verwerken.


Als we dat gevoel onderdrukken, vooral als we het type persoon zijn dat heel graag wil behagen, kan het TMS-pijn veroorzaken.


Boekentip over TMS/Mindbody Syndroom; “The Mindbody Prescription” Dr John E. Sarno, om inzicht te krijgen in het Mindbody Syndroom en de ware oorzaak van je klachten.


Bron; tmswiki 

 

Meer weten?


Spreekt mijn methodiek je aan, wil je meer weten of een afspraak maken?

Bel me op 06 248 833 31 of kijk op www.friedavandijen.nl

12.743 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page